VERSCHENEN !
Goede Vrijdag, dat betekent schaken in het Bell Hotel op basis van door het lot bepaalde, vooropgezette gambietopeningen. Tien minuten per persoon per partij, het bleek vaak te kort om je tijdig in de bedoelingen en consequenties van de ongewone stellingen in te leven. Toch kwamen bij zeven ronden Zwitsers uiteindelijk de snelschaakexperts bovendrijven, na een laatste ronde waarin niet minder dan vijf van de dertien deelnemers de eerste plaats deelden. Ieder ging behalve met eieren met enkele prijzen in natura naar huis.
En met de extra verrassing van deze avond: het boek over 25 jaar Chess Society Zandvoort. Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar kan en mag zich nu laten zien als de bekroning van en herinnering aan het mooie afgelopen jubileumjaar. Voorzitter Olaf Cliteur reikte het eerste exemplaar uit aan de eerste voorzitter Hans Drost, die zijn heilige historische status getuige de foto onderstreepte met een aureool.
Eindstand van het gambietschaken (volgorde bij gelijk puntenaantal bij eerste drie bepaald door onderling resultaat, bij de overigen door TPR): 1. Olaf (5) 2. Jan (5) 3. Kees (5) 4. Chris (4,5) 5. Boudewijn (4) 6. Mudra (4) 7. Ton (3,5) 8. Jeroen (3,5) 9. Willem sr. (3,5) 10. Marc (3) 11. Hans (3) 12. Jordi (3) 13. Tim (2).
Jan Vos

14-04-2017
5-04-2017
Chess maakt school
Er wordt in het basisonderwijs wel eens geklaagd over het gebrek aan mannelijke leerkrachten, maar groep 7 van de Zandvoortse Hannie Schaftschool had er op 5 april vier tegelijk voor de klas staan. Dat zou dan weer een beetje te veel van het goede kunnen zijn, ware het niet dat dit schaakmeesters waren. Juf Karina van de school (net als wij gevestigd in het LDC) nam vorig jaar via de website contact met ons op en deze dag kwam het ervan: een schaakclinic. Acht leerlingen waren al bekend met het spel en werden door Jaap getraind, de overige 23 leerden hun eerste stappen op de 64 velden zetten onder begeleiding van Hans, Jan en Willem. Ze waren allemaal zeer enthousiast over het spel en raakten al doende en vragende supersnel vertrouwd met de loop van de stukken en de regels. Juf Barbara kan trots zijn op haar leerlingen. Voor herhaling vatbaar. We mogen ervan uitgaan dat het schaken vaste voet aan de grond krijgt op de Hannie Schaft en dat er begin volgend jaar kan worden meegedaan aan het regionale schoolschaakkampioenschap!
Jan Vos
![]() | ![]() |
---|---|
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |









Koedijk 2017: weer onderling!
18-03-2017

Tijdens 'Koedijk' (het rapidkampioenschap Noord-Holland voor viertallen) stuitten ons eerste en tweede team voor het tweede achtereenvolgende jaar op elkaar. Best opmerkelijk in zo'n groot deelnemersveld. Vorig jaar was dat in de 4e ronde; de zege van het tweede veroorzaakte toen een eindspurt van het eerste, waardoor we nog 'een kaasplaats haalden' (tweede werden) in de B-categorie. Dit jaar was het pas in de 6e ronde, toen beide teams al weinig uitzicht meer hadden op een ereplaats. Het werd 2-2.
Foto's van Ton van Kempen, de twee teamfoto's van een anonieme jongedame. Eindstand van het toernooi en meer foto's (?) HIER (in het menu 'Koedijktoernooi' aanklikken).
Jan Vos
Het tweede van Chess Society in zijn degradatieduel
uiteindelijk door tijdnood geveld
Het tweede van Chess Society in zijn degradatieduel uiteindelijk door tijdnood geveld Afgelopen vrijdag 10 februari zal de geschiedenis van Chess Society Zandvoort ingaan als de avond waar we volkomen onverdiend verloren van Kennemer Combinatie 5, onze mededegradatiekandidaat in de Tweede Klasse D van de NHSB.
Er stond veel op het spel. Na vier speelrondes stond Kennemer Combinatie 5 met vier nederlagen troosteloos onderaan. Ons tweede bezette met drie nederlagen en een hoopvol gelijk spel tegen Kijk Uit 2 de voorlaatste plaats met slechts één matchpunt. Winst of gelijkspel zou ons dus zeer welkom zijn in dit spannende degradatieduel. Een klein, maar in de regel verwaarloosbaar voordeeltje was dat het tweede deze wedstrijd thuis kon spelen. Zo konden we onze tegenstander voor het eerst verwelkomen in de grote vernieuwde zaal van het LDC.
Kees, onze deskundige wedstrijdleider, had wederom een alternatieve opstelling uit zijn hoge hoed getoverd. Zo mocht Hans na zijn mooie remise in de vorige ronde tegen een 2000+ speler wederom achter het eerste bord plaatsnemen. Verder kreeg Mudra nogmaals de witte stukken om met zijn geliefde 1. Pc3 te openen. En inderdaad, na krap 2 uur spelen wist Mudra aan het tweede bord zijn tegenstander met een trucje (zoals hij dat zelf noemde) te verschalken. Helaas kwam Kennemer Combinatie 5 snel weer op gelijke hoogte toen Kees aan bord 3 zijn partij moest opgeven.
Daarna duurde het even voordat de volgende beslissing viel. Duidelijk was dat de beide teams goed aan elkaar gewaagd waren ondanks een lagere gemiddelde rating van het thuisspelende team van Chess Society 2. Aan bord 6 gezeten zag ik dat mijn beide buurmannen er goed voorstonden. Jordi links van mij aan het vijfde bord stond een gezonde pion voor en wikkelde met sterke zetten af naar een op het oog gewonnen eindspel. Jaap ter rechterzijde stond zelfs een loper voor en zat alleen wat krap in zijn tijd. Ondanks het feit dat hij op het moment even wat minder goed ter been is, ontbreekt het hem nog steeds niet aan de nodige strijdlust! Toen Jordi zijn partij inderdaad mooi in winst wist om te zetten en Marc aan bord 8 remise speelde, stond Chess 2 even voor met nog vier uitslagen te gaan. Jammer genoeg vielen daarna twee partijen in het voordeel van Kennemer Combinatie 5 uit. Hans aan bord 1 moest na hevige strijd zijn partij opgeven en ook Wim sr. redde het niet met wit aan het vierde bord.
Zelf was ik tevreden over de gang van zaken in mijn eigen partij aan het zesde bord. Mijn tegenstander speelde met zwart zijn Philidor enigszins passief hoewel zijn stelling in het middenspel nog goed houdbaar was. Door een foutje van mijn opponent kon ik plotseling een gezonde pion winnen, waarna de balans in mijn voordeel doorsloeg en ik een gezonde koningsaanval kon opzetten. Toen ik nog een pion veroverde en een paard dreigde te winnen, gaf mijn tegenstander zonder verder te spelen zijn partij terecht op.
Zo stond de stand weer gelijk met nog één partij te gaan. Jaap aan bord 7 was inmiddels in een totaal gewonnen eindspel verzeild geraakt. Hij stond nog steeds een loper voor en het was alleen een kwestie van tijd of hij zou deze partij in ons voordeel beslissen. Alleen die tijd werd steeds krapper en uiteindelijk ging hij tot ieders verdriet door zijn vlag.
Zo eindigde dit degradatieduel enigszins in een anticlimax. Vooral Kees in zijn functie als wedstrijdleider was erg ontdaan. Hij vond dat Jaaps tegenstander zijn sportieve plicht verzaakt had. Hij had immers in een glad verloren stelling Jaap in tijdnood op zijn minst remise aan kunnen bieden! In dat geval zou deze match geëindigd zijn in een 4-4 uitslag in plaats van een onverdiende 4,5-3,5 voor Kennemer Combinatie. Hoe het ook zij, hulde Jaap, voor je geweldige partij en jammer dat er zoiets vreselijks als een schaakklok is uitgevonden!
Zo bleef Chess 2 met lege handen achter met nog twee zware tegenstanders voor de boeg, namelijk HWP 4, nummer drie in de tussenstand, en koploper Santpoort 3. De opdracht is lastig maar niet geheel onmogelijk. We moeten in de laatste twee rondes simpelweg nog een paar matchpunten zien te pakken om rechtstreekse degradatie naar de Derde Klasse te ontlopen!
Ton van Kempen
10-02-2017

06-01-2017

De Uil 2 een maatje te groot voor ons tweede
Na het foutenfestival tegen Kijk Uit 2 waren de verwachtingen hoog gespannen. Hoe zou het tweede het er af brengen tegen de torenhoge favoriet uit Hillegom? Immers, De Uil 2 was (net zoals ons eerste) vorig seizoen gedegradeerd uit de Eerste Klasse B en had tot nu toe al zijn wedstrijden gewonnen. De gemiddelde rating van onze tegenstanders was maar liefst 235 ratingpunten hoger! Elke tegenstander van ons had stuk voor stuk een flink hogere rating, zodat er zelfs een theoretische 0-8 op de loer lag.
Het betrof een uitgestelde thuiswedstrijd van Chess 2 tegen De Uil 2. Op verzoek van De Uil was de geplande ontmoeting in november verzet naar de eerste vrijdag in het nieuwe jaar. Wij traden aan met een enigszins gewijzigde opstelling waarbij Tim voor Jaap de honneurs waarnam.
Pas na ruim 2 uur spelen viel de eerste beslissing. Aan bord 5 moest Tim ondanks fel verzet de strijd staken. Na een geweigerd Koningsgambiet verloor hij ergens een pionnetje en nadat de dames geruild werden, moest hij in het eindspel zich gewonnen geven. Zelf speelde ik aan het zevende bord met zwart de klassieke variant met d5 tegen de b3-opening van mijn geroutineerde tegenstander. De strijd ging volledig gelijk op en in een redelijk gevorderd eindspel werd tot remise besloten. Mijn tegenstander bekende na afloop dat hij met wit altijd met 1. b3 speelt en daarmee goede resultaten bereikt. Dus ontevreden kon ik niet zijn.
Intussen speelde Hans aan bord 1 eveneens met zwart een goede Siciliaan tegen een tegenstander met een 2000+ rating. Zijn tegenstander kon geen potten breken en hem bleef niet veel anders over dan het remise-aanbod van Hans te accepteren.
Aan het zesde bord kruisten twee 'Marken' de degens, waarbij onze Mark op een gegeven moment met twee torens moest opboksen tegen dame plus loper van de Hillegomse Mark. Toen onze Mark vervolgens in een matnet verzeild raakte, moest hij helaas opgeven.
Bij een 1-3 achterstand duurde het even voordat de volgende beslissing viel. Aan bord 4 moest Wim sr. opboksen tegen de van De Raadsheer bekende Gerie Opgenhaffen die met een vrijpion en bovendien met een extra pion de partij in zijn voordeel leek te beslissen. Toen de dames van het bord verdwenen, was de vrije pluspion op c3 niet meer te handhaven en werd er terecht tot remise besloten. Jordi speelde met bravoure aan bord 8 tegen de ervaren Cok Ippel, de onbetwiste clubicoon van De Uil. Jordi kwam lange tijd beter te staan en creëerde zelfs een gevaarlijk opgerukte vrijpion. Door een kleine onnauwkeurigheid kreeg hij een ongunstig eindspel van paard tegen loper voorgeschoteld dat uiteindelijk verloren ging. Zijn gewoonte getrouw bleef hij tot het einde doorspelen en liet zich hopend op pat door een gepromoveerde dame mat zetten.
Met de winstpartij van Cok haalde De Uil 2 de volle winst in deze ontmoeting tegen Chess 2 in de Tweede Klasse D definitief binnen en resteerden nog twee uitslagen aan de borden 2 en 3.
De meest spectaculaire partij was zonder meer die Mudra met 1. Pc3 aan het tweede bord uit zijn mouw schudde. Onvervaard offerde hij een paard op e5 tegen twee pionnen waarna hij een kansrijke aanvalsstelling kreeg. Zijn tegenstander wist de lastige klippen te omzeilen en behield zijn materiële voordeel. Omdat de winst van De Uil 2 al verzekerd was en hij de stelling niet helemaal vertrouwde, bood Mudra's tegenstander remise aan, wat dankbaar geaccepteerd werd. Onze teamleider Kees tenslotte was na harde strijd met zwart in zijn favoriete Leeuw met een pion minder in een eindspel met lopers van gelijke kleur beland. Helaas voor Kees wist zijn tegenstander na enig heen en weer gemanoeuvreer de juiste weg naar de winst te vinden.
Zo eindigde het duel tegen het sterke De Uil 2 toch nog met flinke cijfers in een 2-6 uitslag. Ondanks deze afgetekende nederlaag tegen de groepsfavoriet hoefden we na afloop niet ontevreden te zijn. Er werd goed en geconcentreerd gespeeld. Dat stemt hoopvol voor de komende thuiswedstrijd op 10 februari a.s. tegen Kennemer Combinatie 5. Deze mededegradatiekandidaat heeft tot nu toe al zijn matches verloren en staat na 4 van de 7 rondes troosteloos onderaan met 0 matchpunten en 10 bordpunten. Daar moeten we van kunnen winnen!!
Ton van Kempen
Hans Drost beste kerstschaker
De traditionele, gezellige kerstschaakavond in het Bell Hotel trok dit jaar het respectabele aantal van 15 deelnemers. Bij het kerstschaken wordt er 10 minuten gesnelschaakt, waarbij spelers op grond van categorie, gebaseerd op rating, een voor- of nadeel in tijd krijgen toegekend. In het geval van Olaf (hoogste categorie) betekende dat soms partijen met maar 1 minuut bedenktijd, tegen een tegenstander met 9 minuten. Deze opzet beoogt de ontwrichting van een voorspelbare eindstand en zo geschiedde het ook.
Hans Drost werd verrassend toernooiwinnaar, behalve voor de leden met historisch besef. Hij was in 1995 en 1996 clubkampioen snelschaken en in 2011 nog derde op dit onderdeel. Jordi Valies onderstreepte de enorme vorderingen die hij in het jaar van zijn lidmaatschap heeft gemaakt en werd tweede. Eric Alferink hield de Jopeneer hoog door derde te worden.
Tim, ondersteund door Kasper, was als altijd een voortreffelijke gastheer. De prijzentafel was ook weer goed gevuld: een ieder ging met minstens drie prijzen naar huis, of het nu ter lering (schaakboeken) dan wel vermaak (wijn) was. Er was zelfs een 'Travel Pussy' te verdienen, we laten in het midden in wiens koffer die gedoken is. De eindstand (tussen haakjes de categorie; drie deelnemers moesten voortijdig afhaken):
-
Hans Drost (C)
-
Jordi Valies (C)
-
Eric Alferink (B)
-
Kees Koper (B)
-
Jan Vos (A)
-
Olaf Cliteur (0)
-
Jeroen Loos (B)
-
Jaap Bouma (D)
-
Mudra Knook (A)
-
Allard Taams (C)
-
Tim Nijman (D)
-
Chris van Bockel (A)
Jan Vos
23-12-2016
Door dankzij tafelschikkingen
De afgelopen drie jaar waren we na de eerste ronde al klaar met de NHSB-bekercompetitie. Afgezien van die roemruchte opkomst zonder Chris, waarvoor Olaf en ik uiteindelijk nog in nachtelijke uren een Amsterdamse politiemacht hebben moeten mobiliseren, was loting tegen sterke tegenstanders als HWP en Het Spaarne daar verantwoordelijk voor. Maar dat excuus konden we dit jaar niet laten gelden. Tegenstander was Schaakmat. Een sterke derdeklasser, maar minder rating op de botten dan wij. Schaakmat? Ja, helemaal in Zuid-Scharwoude en we speelden uit.
Chris wordt tegenwoordig zo vroeg mogelijk bij het reisgezelschap ingelijfd, deze keer bij Van der Valk Hotel Haarlem. Sinds vorig seizoen maakt ook Boudewijn deel uit van dit elitekorps. Want zo mag het bekerteam wel heten, zo lang Olaf en ik er deel van uitmaken. Wij hebben tenslotte in 2012 ongeslagen en op een haar na de NHSB-beker op onze naam gebracht, het beste clubresultaat ooit. Boudewijn was deze avond tot zijn genoegen 'boven Jan' en mocht op bord 3 aanschuiven. Het moet voor de teamleider een hele opgave zijn de juiste afweging te maken tussen enerzijds de positieve prikkel die zo'n promotie Boudewijns wisselvallige talent biedt en anderzijds de destructieve zelfoverschatting waarnaar ons enfant terrible door zo'n verder ongegronde gunst neigt.
Een van de leuke kanten van de bekercompetitie is dat je nog eens clubs tegenkomt die je niet of nauwelijks kent. Schaakmat blijkt al in 1934 te zijn opgericht en telt een kleine 70 leden waarvan de helft jeugd. Dat is een prachtige prestatie voor een woonkern die zo'n 6500 mensen omvat. Aangekomen bij het sociaal-cultureel centrum leken de school en de jeugdbibliotheek leeg te lopen, maar het waren allemaal schakertjes, Boudewijntjes en -wientjes in de dop!
In de voorronde (wij waren daarvan vrijgesteld) had de tegenstander gemakkelijk Degoschalm (Westwoud, ook al zo'n verre, ons onbekende club) weggezet. Nu leken ze zelf dat lot te zullen ondergaan. Olaf bouwde op bord 1 met wit een mooi initiatief met ruimtevoordeel op. Chris, bord 2, offerde met zwart een stuk en kreeg een kansrijke stelling. Boudewijn loerde gretig naar de zwarte pion op b7. En mijn tegenstander moest na een diepe combinatie kiezen tussen een verwoeste koningsstelling en het verlies van een gezonde centrumpion.
Maar Boudewijns blik wist niet te doden. Zijn tegenstander bood remise aan en Boudewijn aanvaardde dat gedwee, ongetwijfeld opgelucht niet zijn gedroomde debuut op bord 3 met een nederlaag te moeten bekopen. Chris offerde verder, althans zo leek het, want hij stond intussen een toren achter. Helaas hield dat geen verband met de eerdere investering. En zo kwamen we met 1½-½ achter. Het werd weergegeven op een prachtig ouderwets scorebord met keurige haakjes, oogjes en hangbordjes. De pion die ik had verdiend, raakte ik meteen door onachtzaamheid weer kwijt. Een paar zetten later verloor ik er nog een, in een partij van wederzijds buigen of barsten die steeds meer op barsten en buigen mijnerzijds leek uit te draaien, mede gezien de klok. Olaf roeide zijn voordeel vakkundig de haven binnen. Het was 1½-1½. Bij een eindstand van 2-2 vervallen in de beker een voor een de onderste borden en geven de uitslagen op de hogere borden de doorslag. Bij remise van mijn partij zouden we dus verder zijn. Mijn tegenstander vernam de uitslag op bord 1 maar ging tot mijn verbazing desondanks in op herhaling van zetten. De verklaring? De tafels stonden twee aan twee opgesteld in een vierkant. De teamleider van Schaakmat had uit tactische overwegingen hun spelers op borden 1 en 2 gewisseld. Mijn tegenstander had vervolgens de borden 1 en 2 verwisseld...
Zo kwamen we er genadig van af en viel de terugreis helemaal niet lang. Eindelijk weer eens een tweede bekerronde!
Jan Vos
20-12-2016
Kijk Uit 2 - Chess 2: een fabelachtig foutenfestival!
Iedere schaker overkomt het wel eens. Er zijn schaakpartijen die je het liefst zo snel mogelijk
wilt vergeten en die je helaas toch de rest van je leven blijven achtervolgen.
Afgelopen vrijdag overkwam me dit toen we voor de externe competitie de degens moesten
kruisen met Kijk Uit 2. De enige troost na afloop was dat ik niet de enige was die er zo over dacht.
Aanvankelijk wees niets er op dat vrijdag 16 december 2016 een memorabele avond van collectieve schaakblindheid zou worden. Op verzoek van onze tegenstander speelden we deze uitwedstrijd thuis in het LDC omdat Kijk Uit die avond niet beschikte over een goede ruimte om deze wedstrijd te spelen.
Marc had een week eerder wel in IJmuiden gespeeld en aan bord 7 een remise genoteerd zodat we met een gelijke stand konden beginnen.
Achteraf waren er wel voortekenen dat het een gedenkwaardig avond zou worden. Zo kieperde aan bord 1 de tegenstander van Kees een glas bier om over schaakbord en stukken waarbij ook de schaakklok niet gespaard werd. Na een provisorische dweilpauze werd vervolgens met het vochtige en klamme materiaal onverstoorbaar verder gespeeld. Of was het de bar waar een groep van meer dan twintig tanige heren, waarvan de jongste ruim de 65 gepasseerd was, in toenemende mate verward begon te praten onder het benevelende genot van alcoholische versnaperingen? Bij navraag begrepen we later dat het hier ging om een jaarvergadering van aardappeltelers. Veel last hadden we er overigens niet van.
Kees had vooraf besloten in de hoop er een 4-4 uit te slepen om met een enigszins tactische opstelling te spelen. Zo verzeilde ik aan het zesde bord waar ik na een aantal bizarre openingszetten door een fout van mijn tegenstander een paard kon winnen. Dit was de eerste fout van een avond vol onbegrijpelijke fouten, ere wie ere toekomt. De partij leek gelopen en de overwinning kon me niet meer ontgaan totdat ik een vreselijke blunder beging. In mijn enthousiasme om mijn tegenstander mat te geven, zette ik zomaar mijn toren en prise waarna ik een zet later kon opgeven. Ik was dusdanig van slag dat ik de volgende dag op het Kennemer Open na 18 zetten remise aanbood aan een tegenstander waarvan ik in het verleden altijd gewonnen had. Ik moest die smadelijke nederlaag duidelijk even verwerken.
Omdat ik als eerste klaar was, kon ik het verdere verloop van de andere partijen volgen. Wim maakte aan bord 5 de stand gelukkig weer gelijk nadat zijn opponent na een fout in een slechtere stelling zijn paard verspeelde. Hans daarentegen had aan bord 8 inmiddels op zet 12 of 13 ook een grote fout begaan en was daarbij een stuk kwijtgeraakt. Hij bleef nog lange tijd koppig doorspelen, maar moest uiteindelijk opgeven.
De eerste vier borden stonden voor ons allemaal goed, zo niet gewonnen, dus we kregen hoop op een eerste overwinning van Chess dit seizoen.
Mudra aan bord 3 won zijn partij fraai hoewel zijn tegenstander Andries Visser ook van slag was door een flinke fout. Andries stelde me zelfs voor om de clubs te fuseren om voortaan bingo-avonden te organiseren en nooit meer te schaken. Jordi, ons jongste lid, stond aan bord 4 met een paard voor duidelijk gewonnen. Hij wilde het te mooi doen en verspeelde zijn twee eigen paarden. Toen alleen zijn koning resteerde tegen een overmacht van zijn tegenstander (dame en nog enkele pionnen), bleef hij onverstoorbaar doorspelen. Ongetwijfeld hoopte hij op pat door een miskleun van zijn tegenstander die daar echter niet intrapte, zodat we met 2,5-3,5 achter kwamen te staan.
Daarna was er nog steeds was geen man overboord, omdat Kees en Jaap aan de eerste twee borden gewonnen stonden. Kees aan bord 1 raakte echter ook besmet door het aanstekelijke virus van schaakblindheid. Hij verloor zijn paard (alweer een paard!) door een pion te slaan waar dit absoluut niet kon en stond plotseling verloren in een eindspel. Tot zijn stomme verbazing bood zijn tegenstander remise aan omdat deze vond dat hij te krap in zijn tijd zat. Uiteraard accepteerde Kees dit genereuze aanbod onmiddellijk.
Jaap aan bord 2 tenslotte zorgde voor de uitsmijter op deze hilarische avond. Hij stond in een toreneindspel duidelijk gewonnen. Zijn pion stond op promoveren, terwijl die van zijn tegenstander een aantal velden moest gaan om te promoveren. Door een flinke blunder van Jaap werden de bordjes plotseling verhangen. Er resteerde opeens een toren en twee pionnen (één op promoveren en één richting promotieveld) van Jaap tegen alleen een dame van zijn tegenstander. Het zag er dus duidelijk minder goed uit voor ons. Immers, Jaaps tegenstrever hoefde alleen maar eeuwig schaak te geven om remise af te dwingen waarna Kijk Uit aan het laatste eind zou trekken. Gelukkig voor ons schoot hij de laatste bok in een avond vol van fouten en blunders. Hij gaf een keer geen schaak waarna Jaap met zijn tweede pion kon promoveren.
Zo werd het 4-4 in een ontmoeting die met recht een historische avond van collectieve flaters, blunders, uitglijders, dwalingen en vergissingen genoemd mag worden!
Ton van Kempen


16-12-2016